Ondernemers vertrouwen op jou op belangrijke momenten

Steek je graag de handen uit de mouwen? Of zit je liever met je neus in de boeken? Wat het antwoord ook is, er is sowieso een opleiding tot accountant voor jou. Zo heb je een graduaat van 2 jaar, met focus op werkplekleren, en een bachelor van 3 jaar, waarin je de theorie linkt aan de praktijk via cases en stages. Voor beide kan je terecht bij tal van hogescholen, zoals UCLL, PXL, VIVES, Odisee, AP Hogeschool, Arteveldehogeschool, HOGENT, Karel de Grote Hogeschool en Thomas More. Enkele van hen leggen je graag uit wat de opleidingen precies inhouden. En welke toekomst je daarna te wachten staat.

Brede en digitale vorming

Als student accountancy doe je echt wel meer dan alleen rekenen. “Natuurlijk heb je specialisatievakken, zoals boekhouden, maar je ontwikkelt ook je soft skills. Denk aan communiceren en presenteren”, vertelt Carline Vuylsteke van UCLL. “Als je financieel advies geeft, wil je niet dat je klant gewoon knikt. Je wil dat hij mee is met het verhaal. Zo maak je écht het verschil.”

Inzicht in dat verhaal is essentieel om te slagen als accountant, zowel in de klas als op de werkvloer. “Je moet de cijfers kunnen interpreteren," vult collega Eva Vanspauwen aan. "Door de digitalisering is daar ook meer tijd voor: je bekijkt niet alleen het hoe, maar ook het waarom. En dat is heel interessant. Zeker nu, in tijden van bitcoins en de metaverse.”

Vertrouwenspersoon

“Het inputwerk verloopt digitaal, maar de rest van de job is heel mensgericht”, vult Kerry Cuypers van PXL aan. “Je bespreekt de cijfers met je klant en adviseert hem. Dat kan gaan van fiscaliteit en financiën over bedrijfsstrategie en juridisch advies tot zelfs duurzaam ondernemen. Je wordt echt de vertrouwenspersoon van een ondernemer, die op jou rekent bij belangrijke beslissingen. Dat menselijk contact is iets dat een computer nooit zal kunnen vervangen.”

"Veel studenten krijgen samen met hun diploma ook een contract aangeboden."

Leren op de werkvloer

Die adviesrol klinkt waarschijnlijk niet evident, maar je wordt hier goed op voorbereid”, gaan Lieselot D’Haene en Annelies Casaert van VIVES verder. “Tijdens de bacheloropleiding loop je stage en tijdens het graduaat doe je aan werkplekleren. Zo kan je theorie omzetten in praktijk. Je hebt trouwens ook een voorsprong bij je zoektocht naar een job. Veel studenten krijgen namelijk samen met hun diploma een contract aangeboden van hun stageplek.”

Kies de job die bij je past

“Dat je als accountant de hele dag achter je computer zit, is dus helemaal niet waar”, pikt Murïel Kesteleyn van Odisee in. “Je hebt veel contact met klanten, maar ook met experten in andere domeinen. Met de tijd ontdek je misschien ook dat je je verder wil specialiseren. Of dat je net wil proeven van verschillende aspecten van accountancy. Denk dus zeker niet dat dit diploma je mogelijkheden beperkt. Je kan nog tal van richtingen uit.”

Smaakt naar

Meer?

Cijfers in je vingers, oog voor detail en een hart voor mensen: als accountant van morgen heb je het allemaal. Zit het in jou, denk je? Ontdek dan als de bliksem onze opleidingen.

Bekijk opleidingen
WERKGEVERS

Take your shot.

Als accountant moet je altijd een paar stappen vooruit kunnen denken.
Aan jou om ons te overtuigen dat je dit kan.

Bekijk werkgevers
15 verhalen, 1 visie. 15 verhalen, 1 visie. 15 verhalen, 1 visie.

Waarom is een job als accountant een goeie keuze?

Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt

Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies

Nog tijd voor een leven naast je werk

Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat

Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job