Ook via het volwassenenonderwijs kan je accountant worden

De opleiding tot accountant komt in verschillende kleuren en vormen. Zo wordt ze aangeboden in het hoger onderwijs, maar ook in het volwassenenonderwijs. Als je kiest voor het tweede, kan je onder andere terecht bij Syntra. Hoe hun opleiding accountancy eruitziet? Dat hoor je van Wendy Danko. Zij is beleidsmanager bij het Syntra-netwerk, het samenwerkingsverband tussen alle Syntra-centra.

Leer vanuit de praktijk

“Het middelbaar onderwijs is vrij klassikaal”, vertelt Wendy. “Iedereen krijgt dezelfde theorie op dezelfde manier. Daardoor hebben veel jongeren vaak geen zin meer om nog verder te studeren. Ze denken dat het meer van hetzelfde zal zijn. Maar bij Syntra leer je de theorie vanuit de praktijk. Ik stel het altijd zo: als je een IKEA-kast in elkaar moet steken, bekijk je dan eerst video’s op YouTube of begin je gewoon te bouwen en zoek je pas meer info als je vastloopt? De eerste groep zal zich thuis voelen in het hoger onderwijs, de tweede bij Syntra.”

Een opleiding accountancy bij Syntra start met verschillende algemene vakken. “Zo heb je een sterke basis van financiële skills. Die zijn niet alleen nuttig in het dagelijks leven, maar ook bruikbaar in eender welke vervolgopleiding. Of je die nu doet bij Syntra of in het hoger onderwijs. Daarnaast tonen we meteen hoeveel richtingen je wel niet uit kan in de financiële wereld. Dat zicht op de mogelijkheden, gecombineerd met die brede basis, zorgt ervoor dat je je vlotter kan specialiseren.”

Je ontwikkelt financiële skills die nuttig zijn in het dagelijks leven én voor eender welke vervolgopleiding.

Kies het traject dat bij je past

Alle docenten bij Syntra zijn zelf ondernemer. “Dat is natuurlijk een groot voordeel, want zij weten perfect wat bedrijven verwachten van een accountant. Welke soft skills belangrijk zijn. Zo ben je beter voorbereid op de realiteit.” En volg je de les dan altijd in de klas? “Dat verschilt van regio tot regio. Sommige opleidingen zijn klassikaal, andere worden gestreamd en nog andere hebben veel online content. Per regio werken we op de manier die het best aanslaat bij onze cursisten. Wat wel overal terugkomt, zijn de stages en de mogelijkheid tot werkplekleren.”

Na de opleiding kan je nog verder studeren voor de titel van gecertificeerd accountant bij ITAA, de beroepsorganisatie van accountants. “Voor hen maakt het niet uit of je een diploma van de hogeschool, de universiteit of het volwassenenonderwijs hebt. Als je accountant wil worden, hoef je je daar dus geen zorgen over te maken. Kies gewoon de onderwijsstijl die het best bij je past. Het zou jammer zijn als je stopt met de juiste opleiding voor jou, gewoon omdat je op de foute plek zit.”

Ga voor werkzekerheid

Veel bedrijven en ondernemers zijn vandaag op zoek naar een goede accountant. Werkzekerheid gegarandeerd dus. “Bij Syntra doen we ons best om die vacatures ingevuld te krijgen. Daarvoor werken we samen met VDAB. Zij helpen mensen doorstromen naar de juiste opleidingen. Daarnaast laten ze ons weten naar welke jobs er veel vraag is, zodat wij ons opleidingsaanbod daarop kunnen afstemmen. Zoals nu, met accountancy.”

En waar kan je, naast werkzekerheid, nog op rekenen als accountant? “Op heel wat sociaal contact en tal van uitdagingen. Je geeft je klanten advies op maat, je gaat op zoek naar slimme oplossingen, je overlegt met collega’s ... Het is een heel veelzijdige job. Je zal je dus niet snel vervelen!”

Smaakt naar

Meer?

Cijfers in je vingers, oog voor detail en een hart voor mensen: als accountant van morgen heb je het allemaal. Zit het in jou, denk je? Ontdek dan als de bliksem onze opleidingen.

Bekijk opleidingen
WERKGEVERS

Take your shot.

Als accountant moet je altijd een paar stappen vooruit kunnen denken.
Aan jou om ons te overtuigen dat je dit kan.

Bekijk werkgevers
15 verhalen, 1 visie. 15 verhalen, 1 visie. 15 verhalen, 1 visie.

Waarom is een job als accountant een goeie keuze?

Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt

Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies

Nog tijd voor een leven naast je werk

Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat

Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job