Het abc van Madam Bakster: accountancy, bakken en creativiteit

Schrijfster van kookboeken. Uitbaatster van een koffiebar. Organisator van non-profitprojecten. Laura Verhulst is het allemaal. Maar ze is vooral ook Madam Bakster. In haar online bakkerij biedt ze gezonde desserts aan, zonder bloem, boter, suiker en eieren. Al acht jaar lang probeert ze op tal van creatieve manieren voor economische en maatschappelijke meerwaarde te zorgen. Haar accountant Pieter helpt haar met het eerste, zodat zij zich kan focussen op het tweede.

Wil je ook graag werken met straffe ondernemers zoals Laura?
Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.

In goede en slechte tijden

“Toen ik begon als ondernemer, kwam er heel wat opme af”, vertelt Laura. “Daarom ging ik op zoek naar een accountant die meerdeed dan gewoon mijn financiën bewaken. Ik wilde een vertrouwenspersoon, eenpartner die even hard geloofde in mijn bedrijf als ik. Zo kwam ik uiteindelijkterecht bij Pieter. Intussen werken we al enkele jaren samen en hebben we alheel wat crisissen meegemaakt. Zeker in spannende tijden van financiëleonzekerheid is het fijn om te weten dat je kan rekenen op iemand met kennis vanzaken.”

 

“De laatste jaren zijn inderdaad heel uitdagend geweest voor ondernemers”,knikt Pieter. “Corona, oorlog, inflatie … Het zijn stuk voor stuk periodeswaarin een ondernemer meer dan ooit rekent op zijn accountant. Om hem erdoor teloodsen. Om hem de juiste richting uit te sturen. En vooral ook om vooruit tekijken en de toekomst te verzekeren. Als accountant krijg je dus veelvertrouwen van je klanten. Je staat heel dicht bij hen, zowel op professioneelals op persoonlijk vlak. Het is enorm interessant om vanop de eerste rij tezien hoe al die verhalen zich ontwikkelen.”

“Zonder mijn accountant geen oven vol nieuwe ideeën.”

Voorspellen en adviseren

Bij elke carrièresprong of verandering in haar privéleven neemt Laura contact op met Pieter. “Toen ik zwanger was, was Pieter net niet de eerste persoon die ik belde”, lacht ze. “Hoe beter hij op de hoogte is van mijn leven, hoe beter hij me kan adviseren. Ik spar ook graag met hem over bepaalde keuzes die ik maak als ondernemer. Pieter denkt dan mee na over de financiële impact van die beslissingen. Doordat ik een beroep kan doen op zijn expertise voor dat deel van mijn onderneming, heb ik de nodige ruimte om te doen wat ik graag doe.”

“Cijfers ingeven doe ik vandaag niet meer, daarvoor hebben we digitale tools”, aldus Pieter. “Mijn tijd gaat inderdaad vooral naar analyse en advies. De cijfers interpreteren, de gevolgen voorspellen en de juiste actie voorstellen. Zo ziet Laura bijvoorbeeld wel wat er binnenkomt en buitengaat op haar rekening, maar ben ik er om die cashflow onder de loep te nemen en te optimaliseren. Hetzelfde geldt voor haar winst: Laura kent haar food- en personeelskost, maar ik help haar om die onder controle te houden, zodat ze winstgevend blijft.”

Streven naar winst: break-even voorbij

Zodra de ondernemer break-even draait, kan er winst worden gemaakt. Yihaa! Of wacht, niet te snel. Want omzet is nog geen winst. Na de omzet moeten er nog zaken worden afgetrokken, denk bijvoorbeeld aan belastingen. Een accountant helpt om zo optimaal mogelijk de opbrengsten in te zetten.

hET VERSCHIL MAKEN

Sinds ze ondernemer is, heeft Laura een heel ander beeld van accountants. “Als 18-jarige leek het mij maar een saaie job. Maar nu? Pieter heeft zoveel verschillende klanten. Na een gesprek met mij kan hij een vergadering hebben met een multinational. Die afwisseling lijkt me heel boeiend. Daarnaast geef je mee richting aan de koers van een bedrijf en bijgevolg ook aan het leven van een ondernemer. Voor mij is accountant dan ook een heel waardevol beroep.”

“Volledig mee eens”, besluit Pieter. “Je doet ook meer dan alleen waarde creëren voor je klanten. Door mee te werken aan het succes van bedrijven, draag je bij aan een goed draaiende economie. En dat heeft dan weer een positieve invloed op het welzijn en de welvaart van alle mensen in de maatschappij. Wees er dus maar zeker van dat je als accountant een verschil maakt.”

Heeft het verhaal van Laura je helemaal overtuigd om accountant te worden? Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.

Smaakt naar

meer?

Cijfers in je vingers, oog voor detail en een hart voor mensen: als accountant van morgen heb je het allemaal. Zit het in jou, denk je? Ontdek dan als de bliksem onze opleidingen.

Bekijk opleidingen
WERKGEVERS

Take your shot.

Als accountant moet je altijd een paar stappen vooruit kunnen denken.
Aan jou om ons te overtuigen dat je dit kan.

Bekijk werkgevers
16 verhalen, 1 visie. 16 verhalen, 1 visie. 16 verhalen, 1 visie.

Waarom is een job als accountant een goeie keuze?

Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt

Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies

Nog tijd voor een leven naast je werk

Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat

Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job