“Ik twijfelde om ondernemer te worden. Tot ik mijn accountant ontmoette.”

Aline Ollevier werkte jaren als ergotherapeut op een revalidatieafdeling. Vandaag is ze docent en onderzoeker aan Hogeschool VIVES, maar je vindt haar ook tussen de 3D-printers. Haar doel? Vanuit haar achtergrond in ergotherapie en ergonomie voor elke klant een bureaustoel op maat printen, voor optimaal zitcomfort en minimale fysieke klachten. Een hele uitdaging. Eentje waar ze best bang voor was om aan te beginnen. Maar één iemand kon haar overtuigen om toch haar droom na te jagen: haar accountant Justine.

Wil je ook graag werken met straffe ondernemers zoals Aline?
Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.

Een duwtje in de rug

Toen Aline het idee voor Nozzle kreeg, sprak ze erover met verschillende mensen in haar omgeving. “Hoe meer ik erover praatte, hoe echter het werd. Maar dan komen natuurlijk ook de twijfels: hoe pak ik dit aan? Heb ik geen hulp nodig?” herinnert Aline zich. “Mijn schoonbroer raadde me aan om op verkennend gesprek te gaan bij Justine, zijn accountant. Tijdens dat gesprek heb ik al mijn vragen op haar afgevuurd. Hoe start je als zelfstandige? Moet ik een btw-nummer aanvragen? Ik wist van niks en moest van nul beginnen.”

“Ik merkte meteen dat Aline gepassioneerd was, maar tegelijk ook onzeker. Ze durfde de sprong niet goed te wagen”, vertelt Justine. “Daarom heb ik haar een duwtje in de rug gegeven. Ja, het is eng om je eigen middelen te investeren. Ja, het kan mislopen. Maar het kan ook heel goed gaan. Misschien maak je zelfs je droom waar. Gewoon proberen dus! Die rol van coach, waarbij je mensen aanvoelt en motiveert, is een van de redenen waarom ik mijn job als accountant zo graag doe.”

“Zonder mijn accountant geen durf om te ondernemen.”

People person

Momenteel is Aline bezig aan een prototypestoel. “Ik ben volop duurzame materialen en tal van configuraties aan het testen”, aldus Aline. “Dat kost natuurlijk wel wat en dat terwijl ik nog geen omzet draai. Ik ben wel een 3D-printservice gestart, waarbij ik ontwerpen van klanten print. Dat is ideaal om ervaring op te doen en toch wat te verdienen. Maar in het begin maakte ik me best zorgen over die grote opstartkosten. Gelukkig kon ik rekenen op Justine voor de nodige geruststelling.”

“Als starter is het eerste jaar altijd een investeringsjaar”, zegt Justine. “In het geval van Aline moest ze dure 3D-printers kopen en gyproc- en schilderwerken doen om een werkruimte te creëren. Het was aan mij om die kosten op een fiscaal interessante manier in te brengen. Want dat is uiteindelijk de hoofdtaak van elke accountant: de best mogelijke keuzes maken voor de klant. Luisteren naar wat die nodig heeft en zien welke oplossing het best past. Zonder iets op te dringen. Je moet dus echt wel een ‘people person’ zijn.”

Raadgever

Kan Aline nog zonder Justine? “Zeker niet!” klinkt het overtuigd. “Justine doet veel meer voor me dan alleen mijn btw-aangifte. Ze leert me over mijn cijfers, geeft me inzicht in mijn bedrijf, adviseert me over mijn businessplan … Ze is mijn raadgever bij elke stap in de ontwikkeling van Nozzle. Als ik in de toekomst naar de markt ga met mijn bureaustoelen, ga ik haar alleen maar meer nodig hebben.”

“Ik hou ervan om mee te bouwen aan een bedrijf”, besluit Justine. “En nee, niet door uren cijfers en facturen in te geven. Dat is al lang verleden tijd. Klanten kunnen hun facturen zelf uploaden op een platform en we hebben digitale tools om verschillende aspecten van onze job te automatiseren. Van uittreksels inlezen tot lonen inboeken. Zo kunnen we tijd steken in wat echt telt: de cijfers interpreteren en vertalen naar adviezen om onze klanten weer een duwtje in de rug te geven.”

“Een accountant is een coach die mensen motiveert om hun passie te volgen.”

 

Adviesverlening: de nieuwe rol van de moderne accountant

De rol van accountant is een pak breder dan vroeger. Naast klankbord is hij ook coach, vertrouwenspersoon, adviseur, strateeg — en soms zelfs een beetje psycholoog. Anders gezegd: de accountants van morgen moeten van alle markten thuis zijn, zodat een bedrijf optimaal kan groeien.

 

Heeft het verhaal van Aline je helemaal overtuigd om accountant te worden? Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.

Smaakt naar

Meer?

Cijfers in je vingers, oog voor detail en een hart voor mensen: als accountant van morgen heb je het allemaal. Zit het in jou, denk je? Ontdek dan als de bliksem onze opleidingen.

Bekijk opleidingen
WERKGEVERS

Take your shot.

Als accountant moet je altijd een paar stappen vooruit kunnen denken.
Aan jou om ons te overtuigen dat je dit kan.

Bekijk werkgevers
16 verhalen, 1 visie. 16 verhalen, 1 visie. 16 verhalen, 1 visie.

Waarom is een job als accountant een goeie keuze?

Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt

Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies

Nog tijd voor een leven naast je werk

Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat

Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job