“Mijn bedrijf en mijn accountant, dat is zoals frietjes met mayonaise”

Misschien klinkt Horeca Van Zon je niet zo bekend in de oren. Toch is de kans heel groot dat je al met hen in contact bent gekomen. Ze zijn namelijk toeleverancier van elke plek waar je iets kan eten of drinken. Van de frituur op de hoek tot die goede brasserie in de stad. CEO Marion Van Zon is al de derde generatie die dit familiebedrijf runt. Aan haar zijde staat accountant Stefan. Of zoals Marion hem noemt: de extra broer in de familie die mee waakt over het bedrijf.

Wil je graag zelf eens de sauzen en frituursnacks van Marion proeven?

Doe mee aan onze wedstrijd en win je eindcijfer in kilo’s Van Zon frituursnacks!

Een samenwerking van generaties

“In 1964 hebben mijn grootouders Van Zon opgericht”, vertelt Marion. “Begin jaren 70 hebben mijn ouders het bedrijf dan overgenomen. In 2003 hebben ze hun aandelen overgedragen aan mij en in 2017 ben ik echt CEO geworden. De volgende generatie staat intussen ook al klaar. Mijn zoon zet nu zijn eerste stappen in onze organisatie. We zijn en blijven dus een familiebedrijf in hart en nieren.”

Dat Van Zon vandaag 60 jaar bestaat, is straf. Dat de samenwerking met hun accountant al even lang duurt, is nog straffer. “De grootouders van Marion waren klant bij mijn voorganger”, aldus Stefan. “Daarna werden haar ouders klant bij mij en nu werk ik samen met Marion. Ik ben intussen meer dan 30 jaar actief als accountant en al die jaren heb ik de familie Van Zon begeleid. Dat kweekt toch wel een band.”

Marion bevestigt dat. “Stefan is onze vertrouwenspersoon geworden. Hij kent ons bedrijf vanbinnen en vanbuiten, omdat hij ook onze familie goed kent. Natuurlijk is hij geen echt familielid, maar dat is net goed. Omdat hij iets verder van het bedrijf staat, heeft hij een betere helikopterview en vindt hij sneller verbeterpunten. Wij missen die soms omdat we er te diep in zitten. Ik zou dus echt niet meer zonder hem kunnen. Als ons bedrijf een pak frieten is, is Stefan de mayonaise die het afmaakt.”

Luisteren en de juiste accenten leggen

Stefan was erbij toen Marion het bedrijf overnam van haar ouders. En ook nu denkt hij samen met haar na over de toekomstige overdracht aan haar zoon. “De cijfers zijn uiteraard belangrijk, maar in dit geval moet je als accountant vooral oog hebben voor de nieuwe ondernemer”, vindt hij. “Je moet luisteren naar hoe die de zaken wil aanpakken. Zo kan je zelf nieuwe accenten leggen voor advies op maat en een goede samenwerking.”

“Omdat we zelf een accountancyafdeling hebben, hoor ik Stefan niet elke dag”, gaat Marion verder. “Toch helpt hij mij om op het goede pad te blijven, door inderdaad de juiste accenten te leggen en kritische vragen te stellen op de momenten dat we contact hebben. Bovendien legt hij alles heel helder uit, in mensentaal. En als ik iets niet meteen begrijp, probeert hij het gewoon opnieuw.”

Zonder mijn accountant geen sauzen bij de frituursnacks.”

Accountant en AI, een goed team

Stefan houdt van zijn job door de afwisseling. “Een accountant is een kameleon. Je moet je constant aanpassen aan je klanten en hun ideeën. Daarnaast moet je continu leren en mee-evolueren. Zo kijk ik ernaar uit om aan de slag te gaan met AI. Die zal accountants niet vervangen, maar net helpen. Bijvoorbeeld, door dossiers te analyseren en te melden welke prioriteiten we moeten oppikken.”

“Digitalisering laat alles vlotter verlopen, maar ik ben toch blij dat Stefan er ook nog altijd is”, besluit Marion. “Zijn kennis en netwerk zijn van onschatbare waarde voor ons. Zo schakelde hij een toprevisor in voor ons businessplan bij onze eerste overname. Dat kan AI niet. Het is door zijn menselijke aanpak dat we al zo lang samen groeien. En hopelijk blijven we dat ook doen!”

Heeft het verhaal van Marion je helemaal overtuigd om accountant te worden? Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.

Smaakt naar

Meer?

Cijfers in je vingers, oog voor detail en een hart voor mensen: als accountant van morgen heb je het allemaal. Zit het in jou, denk je? Ontdek dan als de bliksem onze opleidingen.

Bekijk opleidingen
WERKGEVERS

Take your shot.

Als accountant moet je altijd een paar stappen vooruit kunnen denken.
Aan jou om ons te overtuigen dat je dit kan.

Bekijk werkgevers
16 verhalen, 1 visie. 16 verhalen, 1 visie. 16 verhalen, 1 visie.

Waarom is een job als accountant een goeie keuze?

Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt

Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies

Nog tijd voor een leven naast je werk

Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat

Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job