Maxime Snick, Jonas Engels en Nicolas Quintin leerden elkaar kennen tijdens hun eerste job in de energie-industrie. Na elk hun eigen weg te gaan en ervaring op te doen, kwamen ze terug bij elkaar en richtten ze Octave op. Hun bedrijf levert batterijen aan kmo’s en industriële sites om hernieuwbare energie van zonnepanelen en windturbines op te slaan. Ze kopen daarvoor geen nieuwe batterijen aan, maar hergebruiken batterijen uit elektrische auto’s. Een dubbel duurzaam verhaal dus, waar accountants Claudine en Fien graag aan meeschrijven.
Wil je ook graag werken met straffe ondernemers zoals Maxime, Jonas en Nicolas?
Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.
“We zijn gestart met Octave in april 2020, midden in de coronapandemie”, herinnert Maxime zich. “Claudine heeft ons toen vanop afstand geholpen met de oprichting, het businessplan, het financiële plan ... Door die speciale omstandigheden verloopt onze boekhouding al van in het begin digitaal.”
Volgens Fien is dat een grote troef. “Dat digitale platform maakt de verwerking van documenten een pak vlotter en makkelijker voor ons. Maar het is ook handig voor Octave, want ze kunnen de cijfers zo mee opvolgen. Digitalisering is gewoon niet meer weg te denken in accountancy. Er zijn amper nog klanten met een papieren boekhouding.”
“Toch zullen zulke digitale platformen en tools de echte accountant nooit vervangen”, gaat Fien verder. “Soms staan er bijvoorbeeld fouten in documenten, die dan niet verwerkt kunnen worden. Het blijft dus aan ons om alles nauwgezet te controleren. Daarnaast kan een tool wel aangeven dat bepaalde cijfers goed of slecht zijn, maar niet waarom. Het is dan onze taak om uit te pluizen wat er aan de hand is en de cijfers te interpreteren.”
“Digitale tools zullen de echte accountant nooit vervangen.”
De tijd van enkel ‘cijfertjes ingeven' ligt ver in het verleden. De digitalisering en opkomst van artificiële intelligentie hebben de rol van de accountant stevig door elkaar geschud. En da’s goed nieuws: er is nu immers meer ruimte om een adviserende en proactieve functie te spelen. En daar profiteert de ondernemer van.
Hernieuwbare energie en energieopslag zijn vandaag hot topics. “De markt is in volle evolutie”, zegt Maxime. “Het is dus niet evident om onze kosten en opbrengsten in te schatten. Terwijl wij de markt zo goed mogelijk proberen te lezen, vertalen Fien en Claudine onze inzichten naar cijfers waar we mee aan de slag kunnen. Ook onze cashflow moeten we constant bewaken. We hebben inkomsten uit de verkoop van onze batterijen, subsidies en financiering, maar we moeten ook veel componenten aankopen en investeren in onderzoek en ontwikkeling. Een hele mix dus, die goed in balans moet blijven. Gelukkig zijn Fien en Claudine er om dat mee te monitoren. De voorbije jaren is dat goed gelukt en hebben we het originele businessplan zelfs kunnen overtreffen.”
“Als accountant moet je inderdaad heel oplettend zijn en op tijd problemen signaleren”, vertelt Fien. “Hoe je dat aanpakt, verschilt van persoon tot persoon. Je moet je klant dus goed aanvoelen. Daarom ga ik regelmatig eens op plaatsbezoek. Zo leer ik het bedrijf achter de boekhouding beter kennen. Mijn job is eigenlijk heel gevarieerd. Aan de ene kant ben ik bezig met cijfers en analyse, aan de andere kant met mensen en advies. En in elk dossier zijn die cijfers en mensen dan nog eens compleet anders. Afwisseling genoeg dus!”
“Als ik zie wat Claudine en Fien allemaal voor ons doen, lijkt accountant me een heel uitdagende job”, aldus Maxime. “Je moet structuur zien te brengen in soms heel complexe financiën. Daarbij leer je tegelijk het bedrijf in detail kennen, want je ziet alles dat er gebeurt.”
“Dat klopt”, besluit Claudine. “Vertrouwen en open communicatie zijn dan ook heel belangrijk. Ondernemers rekenen op hun accountant om kritische vragen te stellen en eerlijke antwoorden te geven over hun financiën. Alleen zo geraken ze vooruit. Zolang er ondernemers zijn, zullen er dus ook accountants zijn. Qua jobzekerheid zit je als accountant dus zeker goed.”
Heeft het verhaal van Maxime je helemaal overtuigd om accountant te worden? Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.
Ook dit jaar is Bockie De Repper weer ambassadeur van Accountants van Morgen. En ook dit jaar ging hij weer op pad met zijn accountant. Deze keer niet om btw-bonnetjes te verzamelen, maar wel om marktonderzoek te doen voor zijn eigen frituursnack. Maak kennis met Bockies Kaasteentjes.
Na een 20-jarige carrière in het buitenland als manager in de luchtvaartsector ging Bart Buyse samen met zijn vrouw en kinderen op wereldreis. Zo ontdekte hij dat kwalitatieve en lokale koffiebars overal als paddenstoelen uit de grond schoten, behalve in België.
Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt
Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies
Nog tijd voor een leven naast je werk
Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat
Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job